DHBT’ye Nasıl Hazırlanmalı?

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Din Hizmetleri Alan Bilgisi Testi (DHBT) ve KPSS’ye Nasıl Hazırlanmalıyız ?

Bu yazımızda sadece Din Hizmetleri Alan Bilgisi Testi (DHBT) ve Kamu Personeli Seçme ve Yerleştirme Sınavı(KPSS) değil de tüm derslere nasıl hazırlanılması gerektiği konusunda bilgi , tecrübe ve araştırmalarımız sonucunda istifade edebileceğiniz bilgileri sizlerle paylaşmaya çalışacağız.

Daha önceki yazılarımız da belirtiğimiz gibi Din Hizmetleri Alan Bilgisi Testi (DHBT) artık ÖSYM tarafından, Kpss’ nin olduğu çift yıllarda Kpss içerisinde bir kategori tarzında yapılacaktır. (DHBT Nedir?)

Bu değişiklikten itibaren sınavın ne zaman yapılacağı yaklaşık bir yıl öncesinden ÖSYM  tarafından açıklanmaktadır.

Bu bakımdan ÖSYM-Akademik Sınav Takviminin yayınlandıktan sonra sınavlara çalışmak için yeterli bir zaman diliminiz mutlak manada olacaktır.

Bunun için sizlere ilk önerimiz hem Din Hizmetleri Alan Bilgisi Testi (DHBT)  hem de Kamu Personel Seçme Sınavına (KPSS’) son birkaç ay kala hazırlanmaya başlamak gibi bir hata yapmamalısınız. Unutmayın bilgilerin hafızamıza yer edinmesi öyle kısa bir zaman diliminde olmamaktadır. Bu yüzden Akademik Takvimde sınav tarihlerinin yayınlanmasını daha beklemeden, gireceğiniz sınava çalışmaya bir an önce başlamasınız.

Hedeflerin belirlenmesi ve doğru zamanın kullanılması…

Yukarda zamanın önemini birkaç acizane cümle ile açıklamaya çalıştık. Hedeflerin belirlenmesi ve bu hedeflerin planlanması da bir o kadar önemlidir. Din Hizmetleri Alan Bilgisi Testi Sınavına (DHBT Sınavına) girecek olan adayların; diğer sınavlara da girmek istemeleri, onu da yapalım, şu da olsun, bu da olsun derken ellerinin boş kalmamaları için öncelik ve hedeflerini belirleyip en doğru şeklide sıralamasını yapması gerekmektedir.

Nitekim insanların hedeflerinin olması güzel bir şeydir. Ama öncelik ve sıralama, bunlar için ayrılan zaman da bir o kadar önemlidir. Birçok sınava girecek adayların yaptığı genel hatalardan birisi de bu hedef ve planlamayı becerememektir.

KPSS ve DHBT sınavlarına hazırlanırken aynı zamanda ALES, KPDS, yüksek lisans, ikinci üniversite gibi hedefleriniz veya farklı idollerinizin olması da gayet doğaldır. Ama bunların önceliğini mutlak manada belirlemeniz ve planlamanız gerekmektedir. Aksi taktirde daldan dala atlamaya çalışmanın bir manası yoktur.

Az da olsa devamlılık..

Bir işe kararlı , sabırlı ve ciddiyet ile devam edebilmek… Bu, hem ibadetlerimiz konusunda hem de diğer konularda önemli bir olgudur. Kendimizin de bizzat edindiği tecrübeler; az da olsa devamlı yapılan işlerin netice verdiğidir. Bu her zaman için geçerli olmamakla birlikte başlanan bir işi devam ettirebildiğinizde eninde sonunda sonuca erişebileceğinizi unutmamalısınız ve bu yüzden bir an da heves ile çalışmaya başladığınız Din Hizmetleri Alan Bilgisi Testi (DHBT Sınavı) ve KPSS Sınavınlarına ilerleyen zamanda sıkılıp bırakmamalısınız veya çalışmalarınızı ertelememesiniz.

Size uygun bir biçimde mola verebileceğiniz tarzda zaman dilimlerini de düzenli ve ertelemeden çalışmalarınıza devam etmelisiniz. Sıkıntılarınızı atlamak ve gevşekliğin üzerinizden kalkması için kendinize göre aktiviteler yapmalısınız. Bu konuda yapmak istediğiniz şeyler tamamen sizlere kalmıştır.

Okuma alışkanlığının olması…

Bildiğiniz gibi okumak dinimizin bir tavsiyesi hatta emridir. Bu yüzden burada fazla derinlere girmeden yine Kur-an-ı Kerim’ den birkaç ayet yazıp okumakta fayda vardır. Rabbimizin Cebrail meleği tarafından Resüllah’a (s.a.v) ilk indirdiği ayetlerde bu açıkça ifade edilmiştir.

 Bismillahirrahmânirrahîm.
1- Ikra’ bismi rabbikelleziy halak
2- Halekal’insane min ‘alak
3- Ikre’ ve rabbükel’ekrem
4- Elleziy ‘alleme bilkalem
5- Allemel’insane ma lem ya’lem

Bize burada birçok mesajı ve hikmeti Rabbimiz bildirmektedir. Mealen;

Rahmân ve Rahîm olan Allah’ın ismiyle.
1- Yaratan Rabbinin adıyla oku!
2- İnsanı bir kan pıhtısından yarattı!
3- Oku! Rabbin sonsuz kerem sahibidir.
4- O Rab ki kalemle yazmayı öğretti.
5- İnsana bilmediği şeyleri öğretti.

Açıkça ifade edildiği gibi okuma alışkanlığının kazanılması şarttır. Okurken nasıl okumamız gerektiği konusunda internette birçok bilgi mevcut olmakla birlikte düzenli ve verimli olarak kitap okuma alışkanlığımızın olması gerekmektedir.

Okuma alışkanlığının olması sınavlara hazırlanırken bizi bir adım önde tutacaktır. DHBT sınavı ve KPSS sınavında bunun oldukça faydasını göreceksinizdir.

Kitabın tamamını görebilmek…

Okuma alışkanlığından bir üst yazımızda bahsettik. Bu alışkanlığımızın kazanılmasından ziyade “Okuyorum ama olmadı. Çok çalıştım ama olmadı.” gibi şeyleri hepimiz söylemiştir. Sınavlara girenler olarak bizler de ilk kez girdiğimiz sınavlarda düşük almışızdır. Daha sonra bunun nedenini araştırdığımızda okumadaki ayrıntılara dikkat edilmemesinden kaynaklandığını tespit ettik.

Din Hizmetleri Alan Bilgisi Testi (DHBT) ve Kamu Personeli Seçme (KPSS) sınavlarına hazırlanırken dikkat etmemiz geren hususun ayrıntılarda olduğu, okurken kitabın tamamını göremediğimizden kaynaklandığını hatırlamakta fayda görmekteyiz.

Sınavlarda ki soru biçimleri genelde ince bir bilgiden olur. Bu yüzden dikkatli bir şekilde tamamını okumak oldukça önemlidir ve gizlenen yerleri açıkça yakalamayı öğrenmemiz gerekmektedir.

Bilgilerin özet , not ve tekrar şeklinde anlatılması

Bu aşamaya kadar sizlere anlatmaya çalıştıklarımızı özetlemek gerekirse eğer bunlar; zamanın planlanması, hedeflerin seçilmesi , düzenli – devamlı çalışmak , okuma alışkanlığının kazanılması  ve ayrıntılara dikkat edilmesi.

Bu uygulamalar neticesinde bilgiler öğrenilmeye başlar. Bu aşamadan sonra öğrenilen bilgilerin üşenmeden, bıkkınlık göstermeden, özet ve notlar halinde, zamana yayılarak uygulanması son derece önemlidir. Çünkü bu özet ve notları sınav zamanı yaklaştığında bilgilerinizi tazelemeniz ve unuttuklarınızın tekrarı bakımından oldukça işinize yaracaktır.

Düzenli tekrar edilmesi ve tekrar ettiklerinizi bir öğretmenmiş gibi birilerine anlatmanız da bilgilerin kalıcılaşması açısından oldukça önemlidir.

KPSS & DHBT Deneme Testlerin Çözümü…

Buraya kadar tüm söylenenler yapılınca yeteri kadar temponuz ve bilgileriniz artacaktır.  Din Hizmetleri Alan Bilgisi Testleri Nasıl DHBT Sınavının yeterlilik sınavlarından farklı yanları olduğunu diğer yazılarımızda anlatmaya çalıştık. Sorular ezberci sistem yerine mantık akıl yürütme ve yoruma dayalı yapılacaktır. Sizler de bu konuda basitten başlayıp üst seviyelere doğru sorular ve testler çözmeniz gerekmektedir.

Burada dikkat edilmesi gereken nokta öncelikle konuları en ayrıntılı ve düzenli şekilde çalışıp tamamlanma, pekiştiğinden emin olduktan sonra soru çözümlerine geçilmesidir. Önceden siz belki ilahiyat ön lisansı okurken, geçmiş yılların çıkmış sorularına çalışarak geçebilirdiniz. Fakat bu sistem artık kalktı. Böyle birşey eskisi gibi basit değil.

Binlerce insanın bu sınavlara başvurduğunu unutmamalıyız ve bu yüzden konularımızı bitirdikten yani tamamladıktan sonra DHBT sorularını. Bu durum KPSS ve diğer sınavlar için de geçerlidir.

DHBT ve KPSS derslerinde ayırım yapmayınız…

En büyük hatamızdan biri de bazı derslere önem verirken diğerlerini önemsememek. bu konuda en ufak bir eksiklik bize puan kaybettirecektir. Bu yüzden gerek DHBT dersleri olsun gerek KPSS dersleri olsun ayrım yapmadan hepsine çalışmamızdır.

Aksi taktirde bıraktığınız ve önemsemediğiniz dersler ilerde karşınızda soru olarak gelirse unutmanızdan veya üstüne düşmediğinizden dolayı sıkıntı yaratabilir. Bu yüzden hiçbir dersi atlamadan tekrar tekrar çalışmanızda son derece faydasını göreceksiniz. Aynı zamanda bu soruları çözmeniz zaman açısından da son derece işinize yaracaktır.

Verimli çalışmak ve verimli ders saatleri…

Bazen o kadar çalışırsınız ki bütün gün kitabın başından kalkmazsınız, özet – not tutarsınız ama sorularda ve sınavlarda başarısız olursunuz. Dolayısıyla bu noktada ders çalışırken verim alabilmek oldukça önemlidir.(Verimli ders çalışmak ve dersi anlayabilmek için sitemizde verimli ders çalışmanın püf noktalarını okuyabilirsiniz ve ya diğer internet ve kitaplardan istifade ederek verimli çalışmayı öğrenebilirsiniz.)

Bu konuda neler yapılması gerektiğinden bir kaç kısa cümle ile özetlemek gerekirse;

  • Çalışmaları öğrenmenin ve dikkati toplamanın en kolay olduğu saatlerde gerçekleştirilmek gerekir. Verimli ders çalışma saatler yani anlama ve dikkat yoğunlaşması günün belirli zaman aralıklarında artar ve azalır.
  • İdeal ders çalışma saat aralıkları kişiden kişiye değişiklikler gösterebilmektedir. Ancak en verimli saatler, birçok insan için sabah saatleridir. Çünkü bu saatlerde, beyin dinlenmiş, gerekli uykuyu aldığımızdan dolayı ders çalışırken uyuma ihtimali düşük, çevrede dış uyaranlar etkin değildir.
  • Kişinin öncelikle kendi dikkatini toplamanın en kolay olduğu saatleri iyice gözlemesi gerekmektedir. Gözlem sonunda, hangi saatlerde çalıştığında daha kolay anladığını ve en verimli çalışma saatlerini tespit etmiş olur ve bu saatlere riayet eder.

Derslerin bitirilmesi , tekrar ve testler için zaman kalması…

Bizler genelde son iki- üç ay kala ders çalışmaya başlıyoruz. Oysaki uzmanlar gireceğimiz sınavın çalışmalarını son bir ve iki ay kala tamamen bitirilmesi gerektiğini ve bu süre zarfında konuların tamamlanıp tekrar edilip bol bol pekiştirme ve test çözülmesini önermektedir.

Konular bittikten sonra tekrar edip sınav öncesine kadar testler-denemeler çözerek sağlamlaştırılması sınavda bir adım öne götürmektedir. Malum, sınava konular bitmeden kısa zaman önce yaptığımız çalışmalarla girmek, sınavda bilgilerimizin karışmasına, zaman kaybına ve soruları yanıtlarken hata yapmamıza sebebiyet vermektedir.

Kaynak kitapların seçimi…

Din Hizmetleri Alan Bilgisi Testi (DHBT) ve KPSS sınavına hazırlanırken güncel konuların anlatıldığı doğru ve uygun kitaplar alarak hazırlanmanız da son derece önemlidir. Bu konuların güncel olması ve müfredata uygun olması çok önemlidir.

Din Hizmetleri Alan Bilgisi Testi için hangi kaynaklardan çalışmanız gerektiği ve müfredat konuları sitemizde mevcuttur. Bu kaynakları incelemenizde son derece önemlidir. Aksi taktirde farklı şeylere çalışarak özellikle KPSS’ de düşük puanlar alabilirsiniz.

Bazı dersler de güncellik son derece önemlidir. Müfredat değişimi veya bazı konularda bilgi değişimi olabilmektedir. Bu değişiklikleri takip etmek ve güncel konu anlatımlarının müfredata uygun olması gereklidir.

İnanmak ve kafanızın rahat olması…

Buraya kadar DHBT ve KPSS sınavlarına hazırlanma konusunda tecrübe ile edindiğimiz bilgileri sizlerle paylaştık.

Yazımızı daha fazla uzatıp sizleri sıkmak istememekle birlikte burada anlattıklarımızın işinize yaramasını ve tüm bunlardan istifade etmenizi Cenabı Allah’tan ümit ederiz. Son olarak buraya kadar anlattıklarımızın  sabırla , inançla , azimle , kararlı ve devamlılık içinde uygulamanız ve bütün bunları yaparken kafanızın rahat olması psikolojinizin iyi olması çok önemlidir. Verimli ders çalışma yöntemlerinde bunun önemini okuyabilirsiniz.

Bu konuda cümlelerimizi bir ayet meali ile sonlandırmakta fayda görmekteyim ve hatta bu konuda oldukça fazla ilgili ayette bulunmaktadır. Mealen Yüce Rabbimiz Söyle buyurmaktadır ; Muhakkak ki biz sizi korkuyla, açlıkla ve mallardan, canlardan ve ürünlerden eksiltme ile imtihan edeceğiz. O sabredenleri müjdele! Onlar ki, başlarına bir musibet geldiği zaman: “Biz Allah’a aidiz ve sonunda O’na döneceğiz.” derler. (Bakara 155-156)

DHBT’ye Nasıl Hazırlanmalı?

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

28 Yorum

  1. Hocam birde KPSS ortaöğretim girsem yine dhbty girebiliyoruzmu

    Cevapla
  2. S.a hocam ben imam hatip mezunuyum diyanette imam yada kurs hocalığı yapmak istiyorum bunun için dhbtye girmem yeterli mi yoksa kpss +dhbtye girmem lazım

    Cevapla
  3. 21 Ocak 2021, 23:00

    selamun aleykum hocam makale çok yararlı olmuş, notlarımı çıkardım Allah razı olsun. Ortaoğretimden gireceğim inşaAllah. Sınav tarihi beli oldu calısmaya yeni baslayacağım aynı zamanda universite okuyorum ilahiyat hazırlık. Dualarınızı bekliyorum..

  4. Yönetici 15 Nisan 2020, 20:55

    daha faydalı ve yararlı bir makaleyi sizden bekliyoruz vildan hocam :) tez zaman da bize mail veya whatsapp iletişim yolu ile gönderirseniz hemen yayınlayalım :)

    Cevapla
  5. Yönetici 19 Mart 2019, 20:00

    hocam mustafa coban hocanın sorularını gördüm kısmen güzel yeni sisteme göre .ama ben elimdeki dkab ile calıştım bakın soruların bir coğunu yakaladık.kitap almak yerine internetteki bütün soruları toplayıp kendiniz bir arşiv yapsanız emin olun aynı sonuca götürür sizi.tabi karar sizin.

    Cevapla
    • İlahiyat önlisanstan mezun olalı 14 sene oldu çok eksiğim var bu sene şansımı denemek istiyorum hem KPSS hem dhbt faydalı ve verimli olarak hangi kaynak yada video önerirsiniz çok kaynak alabilecek durumum yok yardımcı olursanız sevinirim 2016 yılında 2 kaynak almıştım onlardan çalışsam olurmu yoksa kitabı hem konu anlatım hem soru bankası olarak yenilemem mi gerekir yada ilmihal işimi görürmü?

      Cevapla
      • Yönetici 2 Şubat 2021, 17:32

        normal ilmihal 2 ciltlik kitap işinizi görmez ama calışın İlahiyat kitapları yeterli olmakla beraber hangi kaynak aldığınızı bilmemekle birlikte bizlerde kendimiz 2014 yılına ait 2018 yılına ait kaynaklardan calışıyoruz.Biraz dikkat video olarak asya hocayı önerebilirim.Ücretsiz ve saglam kaynaklar daha cok dikab alan calışırsanız daha verimli olacağı kanısındayım.Özellikle ÖSYM ‘nin DHBT sınavını yapması bakımından etki edecektir.Başarılar dileriz.

        Cevapla
  6. Kpss ve dhbt hangi sorular cıkar

    Cevapla
  7. 5 Ocak 2019, 13:03

    Hocam selamun aleyküm lisans mezunuyum 2018 dhbt den 66 puan aldım sizce mülakata çağrılır mıyım imam hatip olarak. Bir diğer husus da ezberlerde değişme var mı zira arkadaş çevremizden olan insanlar ezberler kısaldı felan dedi teşekkür ederim kolay gelsin.

    Cevapla
  8. Selamın aleyküm hocam ben imamhatip mezunuyum kuran kursu öğreticisi olmak istiyorum kpss+dhbt sınavına girmem yeterlimi.ve hocam sınavlarda sadece din konularımı olucak yoksa başka konulardanda sorumlumuyuz sınav ne zaman olucak

    Cevapla
    • Yönetici 26 Aralık 2018, 16:58

      aleykümselam hocam DHBT Sonuçları acıklandı sitemizde cok yoğun soru var sizler tüm sitemizi inceleyin.Tüm bu sorduklarınızın detaylı bilgisi var.

      Cevapla
  9. Selamun aleykum benim hafizlik belgem var imam hatip lisesini bitirmek uzereyim kuran kursu hocasi olmak istiyorum dbht sinavina girmem yeterlimi daha sonra hangi asamalar var yardimci olabilirmisiniz

    Cevapla
    • Yönetici 13 Aralık 2018, 19:03

      sadece dhbt yazılı sınavına girmek elbette yeterli değil.KPSS + DHBT + DHBT Mülakat sınavlarına girmeniz gerek mevcut aşamalar ve detaylar sitemizde var.başarılar dileriz.

      Cevapla
  10. Selâmün aleyküm hocam.
    Hocam ben önlisans kpss sınavına pazar günü girdik. Ve dhbt şimdi tam vakit ayırabildim Hocam dhbt sınavına 1 ay kaldı dhbt konularını nasıl yetiştirebilirim. Gerçi konuların yarısını çalıştım ama tekrar etmek lazım yetiştiremem diye korkuyorum nasıl yapacağım. Bir fikriniz var mı

    Cevapla
    • Yönetici 8 Kasım 2018, 23:13

      bol bol çalışın hocam yetecek diye bir şey yok son hafta kesinlikle Yaşayan Dünya dinleri İslam Mezhepleri unutulmuş olanlara bakın Fıkıh ve benzeri konular akla gelir ama zor yerler gelmeyebilir üstten geçin. başarılar dilerim ve aleykümselam

      Cevapla
  11. Selamün aleyküm ilahiyat + yuksek lisans mezunu bir insan dhbtye girip basarili olması halinde direk vaiz ya da vaize olarak görev yapabilir mi acaba?

    Cevapla
    • Yönetici 1 Eylül 2018, 02:18

      Aleykümselam kardeşim öncelikle daha detaylı araştırma yapman gerekirdi. Ama sitemize yazdınız madem bilgi verelim. Vaizlik sınavı dhbt sınavından ayırı olan bir sınavdır. Aynı zaman da vaizlik sınavına başvuru yapmak icin şartlar tutarsa vaiz veya vaizr olabilirsiniz. Peki hocam şartlar ne kısaca yazıyorum. ?
      I. BAŞVURU ŞARTLARI
      1. Dört yıllık dinî yükseköğrenim mezunu olmak,
      2. İhtisas kursunu başarı ile bitirmiş olmak. (Bayanlarda bu şart aranmaz.)
      3. Müracaatların bitiş tarihi itibariyle Başkanlıkta en az iki yıl çalışmış olmak,
      4. Memuriyette adaylığı kalkmış olmak,
      5. 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 48 inci maddesinin (A) bendindeki genel şartları taşımak,
      6. Halen Başkanlık teşkilatında 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 4/A maddesi uyarınca çalışıyor olmak,
      7. Diyanet İşleri Başkanlığı Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği’nin 5 inci maddesinin (b) bendinde belirtilen “Ortak Nitelik” şartını taşımak,
      8. Vaiz unvanında çalışıyor olmamak veya müktesebi bulunmamak.

      Cevapla
  12. Selamun aleykum hocam. Ben imam hatip mezunuyum. Diyanet İşleri Başkanlığında en çok olmak istediğim müezzin. Hayalim ise İstanbul’un en büyük camilerinden birisinde göreve başlamak. Sadece DHBT sınavına girsem bunu gerçekleştirebilir miyim?

    Cevapla
    • Yönetici 7 Ağustos 2018, 22:59

      Aleykümselam değerli kardeşim hayalin ilk basamağıno dhbt sınavına girerek ve dhbt mülakat sınavında başarı göstererek gercekleştirebilirsin. D sınıfı camii ile başlar devamı gelir diye düşünüyorum. Başarılar.

      Cevapla
  13. DHBT bitiren lise mezunları ne iş yapabilirler

    Cevapla
    • Yönetici 11 Temmuz 2018, 21:28

      Dhbt bitiren diye birşey yok. Dhbt sınavına giren diye birşey var. Dhbt sınavına imam vr diyanet İşleri Bakanlığında görev almak isteyenler girer. Dib kadrolarında iş bulabilirsiniz.

      Cevapla
  14. Hocam DHBT ve KPSS önlisans için lütfen kaynak önerebilirmisiniz.

    Cevapla
    • Yönetici 3 Haziran 2018, 10:53

      dhbt sınavı için kaynak aof kitapları ve üçretsiz olanlar internette oldukca materyel var.ben siteye ekleyemedim askerlik dolayısı ile dhbt sınavında başarılar dilerim şimdiden.

      Cevapla