Safer Ayı Uğursuzluk ve Bela Ayı Mı?

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bu yazımızı, gerek konuyu merak eden gerek Diyanet İşleri Personeli olan gerekse de yeni talebelerimizin ellerinde uygun içerikli bir dokümanları olması için yazmak istedik.

Bazı tarikat ve cemaatler arasında (özellikle Mahmut Efendi/İsmailağa olmak üzere Süleyman Efendi Cemaati ve Fazilet Takvimi) Safer Ayı hakkında bidat ibadetler ve batıl inançların fazlası ile yaygınlaştığı hepimizce malum.

Safer Ayı konusundaki bu batıl inanç ve bidat ibadetler hep Cahiliye Araplarından kalma olan, Safer Ayı konusundaki bu batıl inanç, hurafe ve bidat ibadetler maalesef günümüzde de İslam dini ile bağdaştırılarak devam etmektedir.

Cemaatlerin, insanları kontrol edebilme maksadı ile her Safer ayında bunlara göz yumduğunu belirtmekte fayda görmekteyiz.

Biz din görevlileri ile kuran kursu öğreticilerinin halkımızı İslam’da hiçbir şekilde yeri olmayan bu tür batıllara karşı uyarmak en önemli vazifemizdir hatta üzerimizde bir vebaldir. Çünkü hurafelerin ve bidatlerin oluşması gerçek nebevi sünneti yok etmektedir.

EŞYADA UĞURSUZLUK YOKTUR, SAFER AYINDA UĞURSUZLUK YOKTUR, BAYKUŞUN ÖTMESİNDE UĞURSUZLUK YOKTUR. (MÜSLİM, SELAM 102)”

Safer ayı, cahiliye Arapları tarafından uğursuz ay olarak tanınıyor ve bu ayda umre yapmak büyük günahlardan sayılmaktaydı.

Peygamberimiz yaşadığı dönemde de bu batıl inanış ile mücadele etmiş ve “Umre her zaman helâldir!” (Buhari, Hac, H. No:777) buyurarak bu aya atfedilen uğursuzluk inancını kırmıştı.

Ama ne yazık ki; bu ayda akdedilen nikâhların uzun ömürlü olmayacağı, bu ayda yapılan faaliyetlerin sonuçsuz kalacağı, bu ayda başlanılan işlerin uğursuzlukla biteceği tarzındaki inançların, cahiliye Araplarından beri hâlâ halk arasında yer yer varlığını sürdüre gelen hurafelerden olduğunu görebiliyoruz.

Lütfen, Safer ayı hakkında paylaşım yapan herkesi uyaralım; bu inancın İslam ile alakası olmadığını, eski cahiliye inancı olduğunu Hz. Peygamberin bu batıl inanışı yıkmak için mücadele etmiş olduğunu anlatalım. Bilgi emanettir, öğrendiklerimizi paylaşım.

Safer ayı ile ilgili PDF Formatındaki dosyaları buraya ekleyeceğiz. Hepimizde bunların bulunması çok önemlidir.

  Yüklemek İçin Tıkla
Safer Ayı Döküman 1

80,52 KB

Not: Değerli kardeşlerimiz zaman içerisinde buradaki yazı ve makalelerde düzenleme ve eklemeler olabilir. Hakkıyla istifade etmenizi Cenabı Allah’tan ümit etmekle birlikte Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu’nun bu konuda yapmış olduğu açıklamaları neticesinde hamd olsun ki bu konuda yazmış olduğumuz sorulara binaen ilgili internet sitesinde de bu konulara değinilmiş olmakla birlikte tüm kardeşlerimizin okumasını önermekteyiz.

Din İşleri Yüksek Kurulu’na 12.07.2017 tarihinde Gönderilen Soru

Safer ayının uğursuz ve musibet ayı olduğu söylentisi doğru mudur? Bu aya özel ibadet ya da dua var mıdır?

Safer, kamerî/hicrî takvimin Muharrem ayından sonra gelen ikinci ayıdır. Safer ayının uğursuz olduğu ve bu ayda bela ve musibetlerin çokça meydana geldiği şeklinde ki anlayış Câhiliye dönemine ait olup (Ebû Dâvûd, Tıb, 24 [3914-3915]; bkz. Buhârî, Tıb, 25 [5717]; Müslim, Selâm, 101-103 [2220]) dinimizde yeri yoktur. Dolayısıyla böyle bir anlayış hurafedir. Bu ayın diğer aylardan hiçbir farkı yoktur. Hz. Peygamber (s.a.s.), böyle bir anlayışı reddetmiş ve “Safer ayında uğursuzluk yoktur” buyurmuştur (Buhârî, Tıb, 19). Safer ayına has özel bir dua veya ibadet şekli de yoktur. Hz. Peygamber’in (s.a.s.) yaptığı günlük ibadet ve dualar, bu ayda da yapılır.  Resmi Siteden Okumak İçin Tıklayınız.

Safer Ayı Uğursuzluk ve Bela Ayı Mı?

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir