Yemek Dualarının Okunuş ve Anlamları

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

DHBT Mülakat Sınavlarında, yemek duaları, her ne kadar sıklıkla sorulmasa da her zaman kullanabileceğimiz özellikle din görevlilerinin ezberlemesi gereken günlük hayatlarına tatbik etmesi güzel olan dualardan biridir.

Yemek duaları Arapça olabileceği gibi Türkçe yapılması da güzeldir. Genel itibari ile hem Türkçe hem de Arapça yapılması daha eftaldir.

Bizler burada, sizlerle, en çok okunan birkaç  yemek dualarını, DHBT Mülakat sınavında  ve diğer zamanlarda işinize yaraması açısından  sizlerin istifadesine sunmayı uygun gördük. Ancak yemek dualarını kendinize göre uyarlayarak kendiniz de yapabilirsiniz.

Yemeğe besmele ile başlamak ve yemekten sonra dua etmek Peygamber Efendimiz (s.a.v)’in önem verdiği sünnetlerdendir.

Yemeğe besmele ile başlamanın önemi ile ilgili bir hadisi şerif şöyledir:

“Biriniz yemek yerken besmele çeksin. Şayet yemeğe başlarken besmele çekmeyi unutursa, hatırladığı anda ‘baştan sona bismillah’ desin. (Ebû Dâvûd, Et`ime 15; Tirmizî, Et`ime 47)”

Efendimiz (a.s) bir şey yiyip içtikten sonra Allah’a hamd etmeyi ve dua etmeyi ihmal etmemiştir.

Yemekten sonra hamd etmekle ilgili de şöyle buyurmuştur: “Allah Teâlâ, yemek yedikten veya bir şey içtikten sonra kendisine hamd eden kuldan hoşnut olur. (Müslim, Zikir 89. Ayrıca bk, Tirmizî, Et’ime 18.) “

Yemek Dualarının Okunuş ve Anlamları

Yine Enes (b. Mâlik)  bir rivayetinde şunu anlatıyor: Nebî (sav), Sa’d b. Ubâde’nin evine geldi. Sa’d, (ona) ekmek ve zeytinyağı getirdi. Hz. Peygamber (sav) de onları yedi, ardından şöyle buyurdu:

أَفْطَرَ عِنْدَكُمُ الصَّائِمُونَ، وَأَكَلَ طَعَامَكُمُ الْأَبْرَارُ، وَصَلَّتْ عَلَيْكُمُ الْمَلاَئِكَةُ

Anlamı: “Yanınızda oruçlular iftar etsin. Yemeğinizi iyi insanlar yesin. Melekler de size dua etsin.” (D3854 Ebû Dâvûd, Et’ıme, 54)

Peygamberimizin yemekten sonra yaptığı duaların içinde en yaygın olanı şudur:

اَلْحَمْدُ لِلّٰهِ الَّذِى اَطْعَمَنَا وَسَقَانَا وَجَعَلَنَا مِنَ الْمُسْلِمِينَ

Anlamı: “Bizi yediren, içiren ve Müslümanlardan kılan Allah’a hamdolsun.” (Tirmizî, Daavât 5 5; Ebû Dâvud, Et’ime 5 2; İbnu Mâce, Et’ime 16 )

Yine Ebû Ümâme’den rivayet olunduğuna göre Peygamber Efendimiz bir yemekten sonra şöyle dua etmişlerdir:

اَلْحَمْدُ لِلّٰهِ حمدًا كَثِيرًا طَيِّبًا مُبَارَكًا فِيهِ غَيْرَ مَكْفِىٍّ وَلَا مُوَدَّعٍ وَلَا مُسْتَغْنًى عَنْهُ رَبَّنَا

Anlamı: “Ey Rabbimiz ! Sana tertemiz duygularla, eksilmeyip artan, huzurundan geri çevrilmeyip kabul edilen sayısız hamd ile hamd ederiz.  (Buhârî, Et’ıme 54.;Ebû Dâvûd, Et’ıme 52 (3849); İbni Mâce, Et’ıme 16) ”

Yukarıda da görüldüğü üzere Peygamber Efendimizden rivayet edilen pek çok yemek duası mevcuttur.  Aşağıdaki yemek duaları genelde en fazla okunan ve bizlerinde yemek duaları olarak tavsiye ettiklerimizdir.

Yemek Duasi

Türkçe anlamını : Kovulmuş şeytanın şerrinden Allah’a sığınır, Rahman ve Rahim olan Allah’ın adıyla başlarım. “ yeyin, için, fakat israf etmeyin; çünkü Allah israf edenleri sevmez.” (Araf Suresi 31. Ayet) Yüce Allah doğru söylemiştir.

“Bizi yediren, bizi içiren ve bizi Müslümanlardan kılan Allah’a hamdolsun. Allah’ın rahmeti, bereketi bizim ve tüm Müslümanların üzerine olsun. Allah’ım! Bu yemek sahibini ve yiyenleri bağışla, rahmet eyle.

Şüphesiz biz senden nimetin tamamını, sıhhatin devamını ve güzel ölümü isteriz. Allah’ım!

Fatiha hürmetine nimetini artır, azaltma.(Amin)”

Yemek Duası – 2

Yemek Duasi 2

Türkçe Anlamı : Kovulmuş şeytanın şerrinden Allah’a sığınır, Rahman ve Rahim olan Allah’ın adıyla başlarım. ” yeyin, için, fakat israf etmeyin; çünkü Allah israf edenleri sevmez.” (Araf Suresi 31. Ayet) Yüce Allah doğru söylemiştir.

Bizi yediren, bizi içiren ve bizi Müslümanlardan kılan Allah’a hamdolsun. Allah’ım! Bu yemek sahibini, yiyenleri ve bu sofranın hazırlanmasında emeği geçen tüm mümin erkek ve kadınları bağışla, rahmet eyle ve onları muhafaza eyle.

Zül celal ve ikram olan Allah’ım kalplerimizi senin sevgin ve zikrinle aydınlat.

Allah’ım bizleri dünya ve ahirette sağlık selamet ve afiyetle güzelce yaşat. Allah’ım sen her şeye güç yetirensin. Şüphesiz biz senden nimetin tamamını, sıhhatin devamını ve güzel bir sonla rızıklandırmanı isteriz. Allah’ım! Fatiha ve Rasulün hürmetine nimetini artır, azaltma.(Amin)

dhbtdersleri.com ekibi olarak, siz kıymetli kardeşlerimiz için hazırladığımız bu güzel duaların en az birini ezberleyip hayatınızda pratiğe geçirmenizi, sınavlarda karşınıza gelince de başarıyla atlamanızı Cenabı Allah’tan ümit ederiz. Dua ile kalın…

Yemek Dualarının Okunuş ve Anlamları

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir