2016 DHBT Çıkmış Soru ve Cevapları !

2016 Yılında yapılan DİN HİZMETLERİ ALAN BİLGİSİ TESTİ Sınavı Çıkmış Soruları

Bu sayfamız da 2016 yılında yapılan DHBT sınavındaki sorular ve cevapları yayınlanmıştır.

Dhbt dersleri ve dhbt sınavı sitemizde 2014 yılında  yapılmış olan yeterlilik sınav sorularını online olarak sitemizde çözebilirsiniz. Din Hizmetleri Alan Bilgisi Testi’nde başarı sağlayabilirsiniz.

Din Hizmetleri Alan Bilgisi (Dhbt Sınavı) Testi 2014 yılında soru ve sistem değişikliği meydana gelmiş olup Diyanet Yeterlik Sınavı ismi Din Hizmetleri Alan Bilgisi Testi (Dhbt) ismini almıştır.Geçmiş sorular ile yeni sorular arasında oldukça fark vardır.Büyük ihtimalle diğer sınavlarda aynı sorular çıkmayacaktır.

Aynı zamanda 2016 Dhbt Sınavı soru ve cevapları pdf şeklinde de sitemize yüklenmiştir. 2016 yılında çıkmış olan dhbt sınav soruları ve cevaplarını dilerseniz bilgisayarınıza ve mobil cihazınıza da yükleyebilir ve istifade edebilirsiniz.

2016 Diyanet Yeterlilik Sınav Soru ve Cevaplarını indirmek için Dhbt dersleri sitemizin Dökümanlar bölümünden ücretsiz olarak pdf şeklinde yükleyebilirsiniz.

Not: Diğer sınavlarda soruların tamamı verilmekte idi . Sistem değişikliği nedeni ile soruların yüzde onu ( % 10 ) yayınlanmıştır. Ösym sitesi tarafından yayınlanan sorular. Orta Öğretim – Ön Lisans- Lisans Şeklinedir . !

1-Kur’an-ı Kerim’de oğluna yönelik olarak; “Yavrucuğum! Yaptığın iş (iyilik ve kötülük) bir hardal tanesi ağırlığında bile olsa ve bu bir kayanın içinde veya göklerde yahut yerin derinliklerinde bulunsa yine de Allah onu senin karşına getirir. …Küçümseyerek insanlardan yüz çevirme ve yeryüzünde böbürlenerek yürüme. Zira Allah, kendini beğenmiş övünüp duran kimseleri asla sevmez.” (31:16-18) şeklinde öğütlerine yer verilen kişi aşağıdakilerden hangisidir ?

Cevap: D şıkkıdır.Not:2016 yılında yapılmış olan dhbt sınavında ortak bölüm olan (DHBT 1) bölümündeki 6.sorudur.

2-Hz. Muhammed bir hadisinde, ahirette kahraman desinler diye savaşanların, cömert desinler diye infak edenlerin, âlim desinler diye ilim öğrenen ve öğretenlerin, güzel okuyor desinler diye Kur’an okuyanların yüzüstü cehenneme atılacaklarını bildirmiştir. Hz. Muhammed bu sözüyle aşağıdaki davranışlardan hangisini kınamaktadır ?

Cevap: C şıkkıdır.Not:2016 yılında yapılmış olan dhbt sınavında ortak bölüm olan (DHBT 1) bölümündeki 16.sorudur.

3-İslam hukukunda bazı yanlış davranışların yapılması durumunda kefaret olarak bir kaç alternatif sunulmuştur. Buna göre; I. yapılan yemini bozma, II. kazayla bir insanı öldürme, III. zıhâr yemini yapma, IV. ramazan orucunu bilerek bozma davranışlarının hangilerinde kefaret olarak öncelikle köle azat edilmesi; buna imkân yoksa iki ay aralıksız oruç tutulması emredilmiştir ?

Cevap: E şıkkıdır.Not:2016 yılında yapılmış olan dhbt sınavında DHBT ORTA ÖĞRETİM (DHBT 2) bölümündeki 2.sorudur.

4-Kur’an-ı Kerim’de, birden çok anlama gelebildiği için bunlardan hangisinin kastedildiği tam olarak anlaşılamayan bazı kelimeler vardır. Bu kelimeler, Yüce Allah veya Hz. Muhammed tarafından bir açıklama yapıldığında anlaşılabilir hâle gelir. Örneğin ayetlerde pek çok anlamda kullanılabilen ‘salat’ kelimesinin, “Salatı benden gördüğünüz gibi kılınız.” hadisiyle birlikte belirli şart ve rükunları olan bir ibadet anlamına geldiği anlaşılmış ve buradaki belirsizlik ortadan kalkmıştır. Bu parçada bahsedilen konu aşağıdaki Kur’an ilimlerinden hangisiyle ilgilidir ?

Cevap: B şıkkıdır.Not:2016 yılında yapılmış olan dhbt sınavında DHBT ORTA ÖĞRETİM (DHBT 2) bölümündeki 10.sorudur.

5-Bazı ayetlerde insanın ilahi emirleri yerine getirme gücüne sahip kılındığına ve bunu gerçekleştirmek için gücünü sarfetmesi gerektiğine değinilmiş, bazılarında ise onun her işi yapma, özellikle de beşeri sınırları aşan fiilleri icra etme gücünün bulunmadığına işaret edilmiştir. Bu parçada aşağıdaki kavramlardan hangisine dikkat çekilmiştir ?

Cevap: A şıkkıdır.Not:2016 yılında yapılmış olan dhbt sınavında DHBT ÖN LİSANS (DHBT 2) bölümündeki 14.sorudur.

6-İslam’da, insandaki korku duyma ve ümit besleme hâlinin dengede tutulmasına önem verilmiştir. Bu nedenle bir din görevlisi cemaate hitap ederken, cemaati ne sadece dinin iyi, doğru, güzel ve faziletli kabul ettiği şeylere özendirip teşvik etmeli, ne de dinin kötü, yanlış ve günah olarak nitelendirdiği söz ve davranışlardan sakındırmakla yetinmelidir. Aksine ikisi arasında bir denge gözetmelidir. Parçada anlatılan bu durum, İslam geleneğinde aşağıdaki kavram çiftlerinden hangisiyle ifade edilmiştir ?

Cevap: A şıkkıdır.Not:2016 yılında yapılmış olan dhbt sınavında DHBT ÖN LİSANS (DHBT 2) bölümündeki 20.sorudur.

7-Kerem, Buhari’nin el-Camiu’s-Sahih isimli eserini baştan sona okumaya başlamıştı. Hakkında daha ayrıntılı bilgi edinmek istediği hadisler için ise şerhlerine müracaat ediyordu. Aşağıdakilerden hangisinin Kerem’in müracaat ettiği eserler arasında yer alması beklenmez ?

Cevap: B şıkkıdır.Not:2016 yılında yapılmış olan dhbt sınavında DHBT LİSANS (DHBT 2) bölümündeki 6.sorudur.

8-Emevi hanedanından;  Fedek arazisini ehlibeyte iade eden,  mevaliye yönelik haksız uygulamalara son veren,  toplumsal barışı yeniden tesis eden yönetici aşağıdakilerden hangisidir ?

Cevap: C şıkkıdır.Not:2016 yılında yapılmış olan dhbt sınavında DHBT LİSANS (DHBT 2) bölümündeki 9.sorudur.

19 Yorumlar
  1. kenan diyor

    8/5 Normal 😀

  2. Muhammed diyor

    Ben lojistik önlisans bitrdm kpss onlisansa giricm dhbt ye basvurabilirmiyim İHL mezunuyum

    1. dhbtdersleri diyor

      Başvurabilirsiniz kardeşim kpss ön lisans olarak dhbt imam hatip olarak bu kategoride sınavlara giriceksin. Başarılar.

      1. Esra diyor

        Giremez. KPSS de önlisans olarak giriyorsa dhbtde de önlisans olarak başvuracak. Eğer KPSS de ortaögretim olarak girerse dhbt ortaöğretim olarak kabul eder

        1. dhbtdersleri diyor

          Hayır girer. değişmesi gerek kpss ile dhbt başvuruları farklı. Lisanstan mezun olan biri kpssye lisans girerken dhbt başvurusunda da lisanstan girecek diye birşey yok. hatanız var cünkü imam hatip mezunu da olabilir kategoriler boşuna koyulmadı sonucta ayrı yapılan başvurular. Dhbt branşı lisans olmazsa o adamı lisans sınava soktunuz diyelim kpss de lisand farklı branşı var eee dhbt mülakatta kardeşim dhbt senin lisans olarak girmişssin puanın bu nerde diploma diye sorarlar adama. Ki böyle bi cok insan var.

      2. Muhammed diyor

        Teskkrlr kardeşim

  3. Rece diyor

    Ben a.ö.l mezunuyum dhbt ye girebilirmiyim bilginiz varmi

    1. dhbtdersleri diyor

      İmam hatip lisesi aöl mezunumusun katdeşim dengi okul mezunu isen dhbt sınavına girebilirsin. Kpss yede girme koşulu var.

      1. Recep diyor

        İmam hatip mezunu deyilim duz lise mezunuyum acik oretimden
        Dhbt ye girdikten sonrami kpss ye girmem gerekiyor

        1. Recep diyor

          Müezzinlik icin kpss ye girmem gerekiyormu

          1. dhbtdersleri diyor

            Tüm kadrolar için dhbt için kpss sınavına girme vr en az 1 net yapma şartı vardır.

        2. dhbtdersleri diyor

          Kardeşim dengi okul olması lazım aynı zamanda önce kpss sona dhbt aynı sene içerisinde girmen lazım.

  4. Abdullah diyor

    Arkadaslar kpss 55.60 arası alsam dhbt de baraj puanı varmı en az kaç net yapmam lazım

    1. dhbtdersleri diyor

      Dhbt sınavında baraj puanı diye birşey yok. Dhbt mülakat sınavında en yüksekten 3 katı şeklinde alım olur.

  5. ahmet diyor

    hafizlik belgem var sosyoloji lisans bolumu mezunuyum sinava hangi bolumde girebilirim

    1. dhbtdersleri diyor

      İmam hatip ve dengi okul yokmu?

  6. E.Akdeniz diyor

    Ben imamhatip mezunuyum 2 yillikta halklailiskiler okudum kpss ye mecburen önlisans olarak giricem dhby demi önlisanstan giricem yoksa ortaöğretim denmi

    1. dhbtdersleri diyor

      Kpss başvurusunda ön lisans ilahiyat dhbt başvurusunda da ön lisans ilahiyat idi ama bu konuda calışma vardı vatani görevimden dolayı son klavuza tam bakamadım shbt başvurusu yaparken imam hatip seceneği varsa o şekilde dhbt başvurusu yapın.

  7. Yunus Alan diyor

    8/4 😊

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.