Hizmet İçi Eğitimden Düşük Not Alanların Sözleşmesi Fesh Olur Mu?

featured

Evet değerli hocalarım şimdi bu yazıyı araştırıp okuyan arkadaşlar demek ki atanmışlar veya atanmak üzereler umarım hayırlısı olur.

Gelelim böyle bir yazı yazmamızın kısa sebebine: Öncelikle memurlar net sitesinde sorduğumuz soru üzerine ve hala soruları sosyal medyadan bizi bulan arkadaşlar dönem dönem sormasına bina en bu konuda bir yazı yazmanın makul olduğuna kanaat getirdik.

Daha önce kendimiz 4-B Sözleşmeli İmam Hatip olarak göreve başladığımızda Hizmet içi eğitim programı ve bazı ilklere şahit olmuştuk.

Misal hizmet içi eğitimin dört ay olması ve arkasından da  bir o kadar stajer imam olarak görev yapmamız ve dahası…

Hizmet içi eğitim programı genel olarak amaçlananları şu şekilde sıralamak gerekir. Bunlar : Sözleşmeli personele yönelik hazırlanan mesleğe hazırlık eğitim programı ile personelin;

1. Görevinin gerektirdiği bilgi, beceri ve formasyona sahip olması,
2. Görev şuuru ve kurumsal aidiyet bilincinin artırılması,
3. Başkanlık teşkilatını tanıması,
4. Ana hatları ile mevzuat bilgisine sahip olması,
5.Tecrübe sahibi meslektaşlarının rehberliğinde bilgi, görgü ve uygulama becerisi kazanması amaçlanmaktadır.Bu amaçlarının yanında bu eğitim bizlere oldukça katkı sağlamaktadır.

Sözleşmeli personel eğitimi, görevlinin bağlı bulunduğu kurum veya kuruluşu tanımasına, görevlerini, hak ve sorumluluklarını, teşkilatını ve ilgili mevzuatı bilmesine katkı sağlaması bakımından önemlidir.

İlgili eğitim neticesinde personel, görev mahallinde karşılaşabileceği olumsuz durumlar konusunda donanımlı hale gelmektedir.

Aynı şekilde bu eğitim, yürüteceği hizmetle ilgili personele ufuk çizmesi, görevlinin kurumuyla sağlıklı iletişim kurabilmesi, kurumsal ilişkiler ve hizmet hayatı ile ilgili planlamalar yapmasına olanak vermektedir.

Bu ve benzeri hususlar sebebiyle sözleşmeli eğitim programlarının olabildiğince görev mahallinde ihtiyaç duyulacak unsurları barındırması önem arz etmektedir.

Din hizmetlerinin alt hizmet başlıklarından biri ve en önemlisi olan cami içi din hizmetlerinin etkin yürütülmesinde Kur’an tilaveti, imamlık-müezzinlik becerisi, hutbe-vaaz hazırlama ve sunma becerisi gibi alanların etkisi dikkate alınarak programda bu alanlara daha fazla yer verilmiştir.

Aynı şekilde vatandaşlarımızın dini ve sosyal hayatlarında karşılaşacakları manevi sorunlara din görevlilerinin çözüm bulmaları noktasında daha donanımlı ve bilgili hale gelmeleri için temel dini bilgiler alanına da programda ayrıca vurgu yapılmıştır.

Sözleşmeli personel çeşitli sınavlardan geçmekte ve bu sınavlar neticesinde Başkanlığımızca belirlenen yeterlikleri haiz kişiler seçilerek atanmaktadırlar.

Dolayısıyla seçilen personelin din hizmetleri ile ilgili teorik bilgi ve pratik noktasında belli bir hazır bulunuşluk düzeyinde oldukları rahatlıkla ifade edilebilir.

Geçmiş eğitim yaşantılarında elde etmiş oldukları bilgi ve becerilerin daha da geliştirilmesi, teorik bilgi ve pratik ile ilgili din hizmetlerinin gerektirdiği donanıma sahip olmaları, görev mahallerindeki din hizmetleri ile ilgili uygulamaları tanımaları, bilmeleri, farklı mezheplere mensup vatandaşlarımızın da varlığını dikkate alarak herkese din hizmeti sunabilme becerisi ve formasyonu kazanmaları amacıyla hazırlanan Sözleşmeli İmam-Hatiplere Yönelik Hizmet İçi Eğitim Programı, değişen ve gelişen şartlar göz önünde bulundurularak Sözleşmeli Personele Yönelik Mesleğe Hazırlık Eğitim Programı (İmam-Hatip ve Müezzin-Kayyımlar) olarak güncellenmiştir.

Hizmet İçi Eğitim Programında Not Alma Durumu ve Sözleşme Fesh Olması Mümkün Mü ? 

En çok merak ettiğiniz konulardan bir tanesi acaba kurs bitiminde 70 ve aşağısında not alırsam ne olacak imamlık veya müzezzinlik sözleşmem fesh mi olur ?

Evet bu konuya açıklık getirmek gerekmektedir. Çünkü daha kursa başlamayan ve bazı bizim gibi takıntılı arkadaşlar stres yapan kardeşlerimiz var.

Şimdi buna da bir açıklık getirelim hocam çok uzattın diyenler var sabırlı olacaksınız arkadaşlar malum biz bunları öğrenmek için aylarımızı senelerimizi verdik.

70 veya aşağısında not alanların sözleşmelerinin fesh olması diye bir durum söz konusu değildir. Bunu öncelikle bilelim arkadaşlar zaten sizler DHBT Mülakat sayesinde belli bir sınava tabi tutulup atanma işleminiz gerçekleşmiştir.

O  yüzden böyle bir şey söz konusu olmamakla beraber şimdi dediğinizi şey e hocam o zaman neden not sistemi var veya bize kalacaksın diye baskı kuruyorlar korkutuyorlar ve daha fazlası …

Şimdi bunlara kısa bir izah getirmek gerekirse bir eğitim ve sonucunda belli bir kriter puanlama ve ölçme işlemi yapılmaktadır.

Devletimiz eğitimin ciddiyeti ve düzenli olarak katılım ve emeklerin neticesini almak için bu şekilde bir sistemi uygun görmüştür.

Malum senelerdir diyanet kurslarında veya çeşitli kurslarda eğitim alanların olduğu ve eğitimi biraz daha zor alan kardeşlerimizin olduğu bir ortam mevcut.

Bunu kendim de bizzat yaşadım 4 ila 5 yaşından beri kurslarda yetişmiş herşeyi yutmuş biri ile 20 yaşından sona veya derme çatma eğitim almış ezberi tam olmayan  veya seneler içinde iş ve hayat mücadelesinden dolayı bilgileri yıpranmış insanların bulunduğu bir yerde , bir kısmı yatıp gününü gün ederken diğer bir kısmı çalışıp öğrenmek için mücadele eden arkadaşlara büyük zarar verildiğini bizzat gördüm yaşadım.

Bu yukarıdaki durum neticesinde ilk önce ilk gün kursa gittiğiniz de yüzüne kuran -ı kerim okuyacaksınız ve bundan durum değerlendirmesi yapılarak sınıflara ayrılacaksınız merak etmeyin bu sınıfların kalitesi ve eğitim düzeyini belirleyecektir.

Bunun neticesinde birde son kurs bitiminde sınava tabiki tutulacaksınız bu sınav yazılı ve sözlü olarak ve akabinde değerlendirme olarak DİBBYS sistemine ve Diyanet İşleri Dosyanıza eklenecektir.

Sınavda 70 ve aşağısında not alanların kalma gibi bir durumu olmamakla birlikte en fazla kursa bir daha çağırılmaktadırlar. İmamlık yapamayacak durumda olanlar var ise bunlar eğitim merkezlerinde rapor edilir ve gerekli işlemler yapılır.

Bu makale ihtiyaca binaen yazılmıştır. Bu konuda soru soran arkadaşlarımız ve konuyu bulamayanlar için tekrardan güncelleme işlemi yapılmıştır. Ayrıca değerli arkadaşlar Diyanet İşleri Başkanlığı Eğitim Biriminden bakabilirsiniz.

Eğitim birimi sitesi

https://egitimhizmetleri.diyanet.gov.tr/

 

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

44 Yorum

  1. 6 ay önce

    Selamun aleyküm. Hizmet içi eğitime 2. Sefer gidildiği vakit devlet harcırah veriyorum yine. Yoksa kendi cebimizden mi karşılıyoruz giderlerimizi

    Cevapla
    • Yönetici 6 ay önce

      kendi cebinizden verme gibi bir durum önceden söz konusu değildi.Şuan yönetmelikte değişiklik yapıldımı bakmadık.Kontrol etmenizde fayda var.

      Cevapla
  2. 8 ay önce

    Hizmet içi eğitim yazılı çıkmış soruları nereden bulabılırım

    Cevapla
  3. 10 ay önce

    Hocam selamün aleyküm 4b liyim hizmet içi eğitim daha cagrilmadim
    Hizmet içi eğitimde maaş kesintisi yada azalması gibi bir durum söz konusu mu acaba

    Cevapla
  4. 1 sene önce

    Hocam selamün aleyküm.
    Fahrilik imam hatip için ne gerekiyor

    Cevapla
  5. 1 sene önce

    Sa hocam ben 2 defa hizmet içi eğitimden kaldım tam 3. Ye cagiracaklardi kontenjan doldu bidahaki sefere dediler . Ben süresiz sözleşmeliyim. Oldu da kadro geldi diyelim ben bu haldeyken kadroya geçermiyim. Saygilar

    Cevapla
  6. 1 sene önce

    Hocam ben kaldım 3+1 üç yılım dolmak üzere kadroya geçebilirmiyiz

    Cevapla
  7. Hocam fahrili imam hatip için negerekir

    Cevapla
  8. 1 sene önce

    S a hocam 3+1 re tabi olanların durumu ne acaba tekrar sözleşme güncelleme gelmiş

    Cevapla
  9. 2 sene önce

    Hocam 1 defa kaldım hızmet ici eğitimde ne olacak şimdi detaylı bir şekilde bana bilgi değişimisiniz hocam şimdiden çok teşekkür ediyorum değerli hocam

    Cevapla
  10. 3 sene önce

    Sizi tekrar çağırdılar mı kursa.yönetmelikte okudum tekrar çağrılabilir.tekrar katılacak diye
    bişey yok.yani cagrılmayabilirde. Egitime hiç alınmayanlara yapılır öncelik tanır yönetmelikte öyle okumustum.bizim personel müftülügüde tekrar gidersin gideceksin.onun icin dedim kim karar veriyor.Gene kalırsan memuriyeti ne son verilir dedi bana kincisi ben kursta teste 90 aldım onun ortalaması tek neredeyse 50 oluyor bu nasıl bir ortalama degenlerdirmeki 50 veriyor.hicmi Kuran’da puan vermemisler…keşke bekar olsaydım o kursa her sene gitseydim. evli olduğum için sıkıntı yapıyorum.bana çok zor geliyor.gecen sefer zaten hep o psikoloji altında kursta basarısız oldum.çoçuk var eş var gidecekleri yer yok .tek başına da evde kalamazlar.ben çok zorlandım.ve yıprandım kurstayken.Diyanet bunu düşünerek hiç olmazsa herkes kendi memleketinde yada görev yaptığı yerde kursa alınmalı.rast gele her tarafa gönderiliyor.sonra eşimi çocuğumu kime bırakacağım.bir hafta şurada bir hafta orda burda.kurstayken 15 gün ev ayarlamaya çalıştım dedim yanıma getireyim.hazır ev bulamadım .hep sıkıntı yaşadım.onun için bir daha öyle sıkıntı yaşamak istemiyorum.yoksa bekar olsaydım.hemen çağırsınlar bugün giderim.

    Cevapla
  11. 3 sene önce

    Tekrar kursa gitmeye müftülük mü karar verir yoksa başkanlıkmı.yani kimin insiyatifinde.Allah razı olsun epey rahatsız ettim.

    Cevapla
    • Yönetici 3 sene önce

      iki tarafda kordineli calışır hocam zamanın var dert edip kendini yeme bende cok yemiştim.sadece rahat ol ve derslerine azda olsa günlük calış

      Cevapla
  12. 3 sene önce

    Gitmek kesinmi.yada bir daha gitmemek durumu varmı.tekrar gitsem aynı kategoride kurs olursa ilkinde genemi yoksa ileriki kursa mı sarkılır

    Cevapla
    • Yönetici 3 sene önce

      kesin diye bir şey yok bende kursta üstüme cok geldiler.baskı kurdular 67 de kaldım isteseler gecirebilirlerdi.durumumu da biiliyorlardı.üc yıldır bir şey olmadı.

      Cevapla
  13. 3 sene önce

    Kursta başarısız olmak zararı varmıdır.hiç sebepsiz yere kaldım.oysaki mülakatta ihl mezunu olarak girip 81 almıştım.dhbt 81.nasıl olur bana 50 verir vicdan kabul edermi bunu.Bir egitim görevlisi bana kıcık oldu.benimle alay ederdi hep zoruma gitti.tartıştık.oda sınav komosyonun daydı.ne yaptıysa o yaptı.Hakkımı helal etmiyorum.örnegin kadro verilirse yada o zaman aday memur için yeniden herkes eğitimine katılacak mı.

    Cevapla
    • Yönetici 3 sene önce

      dert etme birşey olmuyor ve kalman daha güzel inşallah bir kez daha gidersin.sözleşmene bir şey olmaz.

      Cevapla
  14. 5 sene önce

    Hocam Allah razı olsun

    Cevapla
    • Yönetici 5 sene önce

      değerli hocam sözleşmeli imamlık ve diğer konularda sorularınız varsa siteye yazabilirsiniz.Elimizden geldiği sürece bilgi verelim.

      Cevapla
      • 2 sene önce

        Hizmet içi eğitim sonuçlarını nereden öğreniriz, kendimiz sistemden görebiliyormuyuz.

        Cevapla
      • 9 ay önce

        Hocam 4 yıl oldu eğitime gidemedim bi türlü kadro geldikten sonra da çağırırlar mı gitmek gerekiyor mu

        Cevapla
        • Yönetici 9 ay önce

          biraz sizin secimize de bağlı müftülüğünde duruma göre diyanette heran herşey olabilir.

          Cevapla
          • 9 ay önce

            Bu hizmet içi eğitimin Asalet tasdiki ile bir ilgisi var mıdır? Yani aday memurluktan çıkmak için bu hizmet zorunlu olarak en az bir defa alınmalı ve geçilmeli gibi bir durum söz konusu mudur? Bilginiz varsa ve aydınlatırsanız çok memnun oluruz (arkadaşlarım adına). Teşekkürler.

          • Yönetici 9 ay önce

            öyle bir durum söz konusu değil.Cünkü hala gitmeyen var.Gitmediği halde aday memurluktan cıktılar ama sıra ile bir gün gelebilir.Arkadaşlarınızada cok selamlar